tisdag 14 juli 2009

Vive la France



Bonjour!

Idag är det Frankrikes nationaldag. Frankrike är ett speciellt land som jag tycker mycket om att besöka. Fransmännen är ett speciellt släkte som verkligen står upp för sina värderingar och deras starka käsnlor för sitt fosterland går inte att ta miste på. Nationaldagen firas varje år sedan 1789 efter det att stormningen av Bastiljen inleddes och Franska Revolutionen var ett faktum.

Vi firar ju även vår egen prinsessa V som idag fyller år. Släkten Bernadotte kommer från Frankrike och det finns en ganska rolig anekdot om när familjen Bernadotte skulle flytta hit. Jean Luis Bernadottes ( Karl XIV Johan) hustru Desirée ansåg att svenskarna var okunniga och inte kunde tala franska. Hon var helt enkelt inte alls sugen på att bo i Sverige. När drottningen anlände till Skåne med sitt följe stod det ett gäng skåningar längst vägen där hon skulle åka och skrek: VI VILL HA REGN. Torkan hade förstört deras skördar och missväxt och svält var nära. Dock vet vi alla att skånskan är en dialekt i sig så det lät ungefär såhär : VIVE LA REGN ( Vive la reine som betyder länge leve drottningen ). I drottning Desirées öron var detta ett fantastiskt bemötande. Det var inte varje dag ett gäng fattigmanshjon stod vid vägkanten och hyllade en drottning...

A bientôt!




2 kommentarer:

Kapten H sa...

Bonjour Madame A, vive la blogg.

OCCY sa...

För övrigt kan nämnas att stormningen av Bastiljen var lite av ett fiasko. Alla (upproriska fransoser) trodde att borgen var full av politiska fångar men det visade sig att där endast satt: ett tjog leprasjuka, två dussin galningar, ett par halta och några skökor.

Vive la revolution!