tisdag 1 september 2009

Till minne av...





Idag har det gått 70 år sedan tyska trupper tågade in i Polen. 70 år! Det är helt ofattbart att det är så längesedan. Andra världskriget är ett mörkt och fruktansvärt kapitel i Europas och övriga världens historia. Över 60 miljoner människor dog i detta meningslösa krig skapat av en galen man och hans anhängare. Antisemitismens plågoandar finns tyvärr fortfarande världen över. Oskyldiga människor får sätta livet till för att deras tro och livsstil inte " passar in". Jag tänker på mannen i Afghanistan, den enkla bonde, som gick för att rösta i ett demokratiskt val och fick sin näsa och öron avhuggna av talibanerna. Jag tänker på den fantastiska Ardeshir Bibakadabi som misshandlades som barn av sin far och bror i Iran för att han var och är homosexuell, och för att han som muslim inte kan få vigas med sin pojkvän. Trots hot och förföljelse trotsar han ideligen sina plågoandar står upp för just den han är. Jag tänker på romernas utsatt situation i Italien.

Ideligen utsätts människor i världen för orättvisor. Efter krigsslutet i maj 1945 samlades världens ledare för konferens och mottot löd " Aldrig mer"... Det gick åt skogen. Vår samtida historia har visat att onda människor finns runt omkring oss.
Tyvärr lever vi inte i en rättvis värld, men vi, jag pratar om oss som har ett bra liv. Vi kan försöka hjälpa de som inte har det lika gott. Stora organisationer som Amnesty, Röda Korset och Rädda Barnen kan vara ett sätt. Ett annat kan vara att leta upp ideella lokala organisationer som kämpar för diverse orättvisor i samhället. Att visa mod och civilkurage mor de som vill förgöra och förstöra är viktigt. Det är VIKTIGT att människor tillsammans håller enad front och står upp för fred och rättvisa. Tänk på bonden i Afghanistan, tänk på Ardeshir, tänk på de hundratusentals modiga människor som stod emot Hitler för 70 år sedan och vågade. Tänk på det nästa gång du ser på utan att ingripa...

Inga kommentarer: